Vastuullinen matkailu Kainuussa

Auringonnousu metsässä

Vastuullisuus matkailussa tarkoittaa, että matkailutoimijat ja matkailijat yhdessä saavat valinnoillaan ja teoillaan enemmän hyvää kuin huonoa aikaan. Se on matkailua, joka huomioi nykyiset ja tulevat taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset.

Lue lisää

Meillä Kainuussa on jo pitkään toimittu vastuullisesti ja teemme jatkuvasti paljon sen eteen, että pystymme tarjoamaan yhä vastuullisempia matkailupalveluita vieraillemme. Kuten moni muukin asia, myös vastuullinen toiminta alkaa pienistä, mutta tärkeistä askeleista. Vastuullinen toimintatapa vaatii jatkuvaa kehittämistä ja kehittymistä, se on polku, joka vie kohti kokonaisvaltaisesti vastuullista matkailua.

Useilla kainuulaisilla yrityksillä on jo saavutettuna erilaisia sertifikaatteja, jotka todistavat kestävästä ja vastuullisesta toiminnasta. Vielä isompi joukko yrityksiä ja toimijoita on mukana Visit Finlandin Sustainable Travel Finland– merkin polulla tai on jo saavuttanut sen.

Arctic Lakeland -alueella STF-merkin ovat jo saavuttaneet Hiljaisen Kansan Niittykahvila, Kainuun Luontoretket, Break Sokos Hotel Vuokatti, Original Sokos Hotel Valjus, Luonnollisesti Oulujärvi Oy, Kuhmon Kamarimusiikki, Hotelli Kalevala, Lentiiran Lomakylä, Vuokatinrinteet, Loma-Hossa, Hotel Ukkohalla sekä valtakunnallisesti toimiva Pohjolan Matka. Uusimpana STF-merkin saavuttaneiden yritysten joukkoon on liittynyt lokakuussa 2024 Vuokatti Sport!

Lisäksi STF-polulla, sen eri vaiheissa ovat mukana Arctic Lakeland Kainuun alueen yrityksistä Vuokatin Aateli, Taiga Spirit, Jättiläisenmaa Oy, Hossan Lumo, Kotomo Oy, Kainuun Opisto, Arctica Estates, Kalevala Experiences, Martinselkosen Eräkeskus, Hotelli Kainuu, Hotelli Kajaani, Bear Centre, Experience KL Oy, Ukkohalla Ski Resort, Haapala BnB, Taiga Spirit, B&B Aittoranta sekä UGGO Events Oy.

Me Kainuussa:

Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin, jotta kohteissa pystyttäisiin säästämään energiaa ja vettä. Matkailuyritykset ovat mm. vaihtaneet lämmitysmuotoja ekologisempiin ja moderneimpiin.

Lue lisää
  • Pyrimme pihistämään energiankäyttöä arjessa. Ilmalämpöpumput ja leivinuuni keventävät sähkölämmityskuormaa ja sisälämpötilojen säätelyssä ja kylmälaitteiden kapasiteetin käytössä huomioimme energiankulutuksen. Tulevaisuudessa visioidaan aurinkopaneeleja ja älykkäitä ratkaisuja mökkien sisälämpötilan säätämiseksi. Valaistuksia vaihdetaan ledeiksi joka uusinnan yhteydessä. (Lentiiran Lomakylä)
  • Energiantuotantoon on otettu käyttöön aurinkovoimala, vanha öljylämmitys vaihdettiin ekologisempaan maalämpöön ja myös ilmalämpöpumput ovat käytössä jäähdytykseen ja lämmitykseen. (Heinämäen kyläseura ry.)
  • Innostamme myös vieraamme mukaan säästämään ympäristöä valinnoillaan mm. sähkön ja veden kulutuksessa huoneessa. Hotellilla on sähköautojen latauspisteitä asiakkaiden käyttöön. (Hotelli Kalevala)
  • Vaihdoimme Hossan Rajakartanon lämmitysmuodon ympäristöystävälliseen maalämpöön. (Loma-Hossa)
  • Päärakennuksemme lämpiää maalämmöllä ja muut majoituskohteet ilmalämpöpumppujen avulla. (Jättiläisenmaa)
  • Rinnetyössä käytettävät moottorikelkat on vaihdettu 2-tahtisista 4-tahtisiin ja tämän ansioista polttoaineenkulutus on pudonnut reilusti. Olemme panostaneet energiaa säästävään rinnekonekalustoon.(Vuokatinrinteet)
  • Seuraamme kuljettajien ajotapaa ja pyrimme jatkuvasti kehittämään sitä taloudellisempaan suuntaan. Vältämme autojen tyhjäkäyntiä. (Pohjolan Matka)
  • Kaikille autopaikoille on asennettu sähköautojen latauspisteet. Myös majoitustilojen optimaalinen koko vähentää yksittäisen asiakkaan kuluttamaa energiaa. Lake Resortin elämysmökit on rakennettu energiatehokkaiksi. Lisäksi asensimme tänä kesänä niihin ilmalämpöpumput, joilla voidaan myös tehostaa talven lämmitystä vähällä energiamäärällä. (Lake Resort Paljakka)
  • Kelkkakalusto ajetaan niin sanotusti loppuun. Säännöllisillä huolloilla varmistetaan, että kelkoilla voidaan ajaa paljon kilometrejä. Kaluston huollot tehdään omassa tallissa, samassa kiinteistössä, jolloin kelkkojen kuljetukset huoltoon jäävät pois. Tulevalla kaudelle on tilattu uusia, vähemmän polttoainetta kuluttavia, 4-tahti moottorikelkkoja safari- ja vuokrakäyttöön. (SafariSuomi)
  • Sähkösopimuksemme on vaihdettu vihreään Lumme Ekoenergiaan talvella 2022. (Ukkohalla Ski Resort)
  • Rakennusautomaation avulla seuraamme ja säädämme mm. mökkien lämpötiloja valaistuksia ja esimerkiksi kohteen ollessa tyhjillään, huonelämpötilaa lasketaan. Valaistuksessa on käytössä suurimmaksi osaksi ledvaloja ja kaikkiin kohteisiin päivitetään uusinnan yhteydessä ledvalot. Hotel Aateli lämpiää maalämmöllä, samoin hotellin käyttövesi. Eri majoitustiloissa on käytössä ilmalämpöpumppuja ja varaavia takkoja, ja Linna- huoneistoihin on suunnitteilla vesi-ilmalämpöpumppujen asennus kesällä 2023. Kaikissa mökeissä on vettä säästävät hanat ja suihkut. (Vuokatin Aateli)
  • Käytämme ainoastaan hiilidioksidivapailla energialähteillä toteutettua sähköä. (Hotel Ukkohalla)

pyöräilijöitä tauolla pellolla

Lisäämme jätteiden lajittelua ja mahdollistamme lajittelun myös asiakkaillemme.

Lue lisää
  • Jätteiden lajittelua on laajennettu merkittävästi kolmen viime vuoden aikana. Yrityksen oman kierrätyksen lisäksi on luotu lajittelumahdollisuus majoitusasiakkaille. Äskettäisissä mökkiremonteissa on huomioitu lajittelu sekä rakennettu uusi lajittelukatos asiakaskäyttöön (bio, metalli, muovi, lasi, kartonki, metalli). (Lentiiran Lomakylä)
  • Mökkiasiakkailla on mahdollista lajitella jätteet jätetoimijan mahdollistamiin lajikkeisiin. (Vuokatin Aateli)

Suosimme paikallisia raaka-aineita ja tuotteita

Lue lisää
  • Suosimme ravintolassamme lähiruokaa paikallisilta toimijoilta. Ravintolaamme paikallisilta toimijoilta saamme mm. vihanneksia, kananmunia, leipiä, leivonnaisia sekä kalaa viereisestä järvestä. Omassa keittiössä valmistuu myös tilanteen mukaan leivät, leivonnaiset sekä itse tehty jäätelö. Poimimme sienet ja marjat itse, ja jos emme ehdi itse metsään, ostamme ne paikallisilta toimijoilta. (Hotelli Kalevala)
  • Ärjänsaaren kioskin tuotevalikoimaan on valittu paikallisten valmistajien tuotteita; Huuskolan jäätelöä sekä Vuokatin Viinin lähijuomia. Myös tilausaterioissamme suosimme lähiruokaa. (Luonnollisesti Oulujärvi Oy)
  • Tilausravintolan menussa suosimme lähiruokaa ja paikallisia tuotteita: riista, järvikala sekä lohi ovat oman kylän tuotantoa mukaan lukien sienet ja marjat sesongin mukaan. Käytämme oman puutarhan salaatteja ja yrttejä mahdollisuuksien mukaan. Juomavalikoimassa korostamme naapurikylän panimon tuotteita. (Lentiiran Lomakylä)
  • Rakastamme luontoa ja sen kaikkia makuja. Keräämme itse luonnosta raaka-aineena käyttämämme sienet, marjat ja yrtit. Muiden raaka-aineiden, kuten kalan, riistan ja juureksien käytössä suosimme aina kotimaisia raaka-aineita sekä alkuperää. (Jättiläisenmaa)
  • Pidämme myynnissä ja valikoimissamme aina paikallisia tuotteita, mm. teetä ja Vuokatin Viinin tuotteita. Suosimme paikallisia yhteistyökumppaneita ja välitämme mielellämme heidän palveluitaan eteenpäin. (Kartanohotelli Karolineburg)
  • Ravintolamme Kainuuravintola Kippo on lähiruokaan erikoistunut ravintola, joka tuo myös paikallista ruokakulttuuria ja kainuulaista murretta esille ruokalistallaan. Kokkimme ovat kouluttautuneet villiyrttien hyödyntämiseen ruoanlaitossa sekä perinteisten riistaruokien valmistukseen. (Break Sokos Hotel Vuokatti ja Original Sokos Hotel Valjus)
  • Suosimme valikoimassamme lähituotteita, kuten Korpiporon tuotteita, Metsämuijan saippuoita ja voiteita sekä Sukkapuun paikallisia käsitöitä. (Hotel Ukkohalla)
  • Teemme mielellämme yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa välittäen ja suositellen heidän palveluitaan osana toimintaamme. (Hotel Ukkohalla)

Vähennämme hävikkiä ruokapalveluissa ja suosimme laadukasta ja kestävää, halvan ja kertakäyttöisen sijaan

Lue lisää
  • Tarjoamme ruokapalveluita vain tilauksesta ja pidämme listan kiinnostavana, mutta lyhyenä. Kahvinkeittimessä porisee luomulaatuinen tummapaahtokahvi. Saunalla käytämme pestäviä peflettejä kertakäyttöisten sijaan. (Lentiiran Lomakylä)
  • Ärjänsaaren kioskin kahvikuppeina käytetään Kupilka- astioita kertakäyttöisten sijaan, jotta voimme vähentää syntyvää jätemäärää. (Luonnollisesti Oulujärvi)
  • Käytämme kertakäyttöisiä astioita vain hyvin harkitusti ja pääasiassa käytössä ovatkin keraamiset astiat. Saunojen kertakäyttöiset laudeliinat on korvattu kankaisilla. (Jättiläisenmaa)
  • Majoitustoiminnassa olemme siirtyneet kertakäyttöpeflettien sijaan ekologisiin ja kestäviin laudeliinoihin. (Hotel Ukkohalla)

Kiinnitämme huomiota siihen, että työllistämme paikallisia ihmisiä, hyödynnämme paikallisia palveluita ja tuemme paikallisia nuoria

Lue lisää
  • Toimimme yhteistyössä paikallisten ja ympäryskuntien ohjelma-, kuljetus-, luonto- ja opaspalveluja tarjoavien yritysten kanssa. Matkailun edistäminen, työpaikkojen lisääminen ja työn kannattavuus alueella on meille tärkeää. (Hotelli Kalevala)
  • Autamme asiakkaitamme löytämään läheisen luonnon. Vastaanotostamme neuvomme viereisille hiihtoladuille, parhaille lumikenkäreiteille ja upeimpiin luontokohteisiin. Meiltä löytyy myös neuvot ja avut muiden paikallisten palvelujen äärelle. (Hotelli Kalevala)
  • Me Paljakassa suosimme paikallista työvoimaa ja tuemme paikallisten lasten urheiluharrastusta tarjoamalla alennushintaiset kausikortit rinteille. Koulun liikuntakerholle tarjoamme alennushintaiset välineet ja joustoa aukioloihin toiveiden mukaan. Paikalliselle urheiluseuralle tarjoamme talkoiden kautta rahallisen korvauksen. (Hotel Paljakka)
  • Matkapalveluissamme haluamme tuoda esiin paikallisia kulttuurikohteita ja nostaa siten alueellista ruoka- ja kulttuuriperinnettä esiin. (Pohjolan Matka)
  • Haluamme kehittää koko lähialuettamme (Kainuu) nostamalla alueen traditioita, luontoa ja historiaa enemmän esille. Lisäämme alueen infoa ja kohokohtia (kansallispuistot, Eino Leino- talo, Kajaanin linnan rauniot, Hossan kansallispuisto, Raatteen- tie ja Ärjänsaari) nettisivuillemme. Kulttuuriyhteistyön avulla haluamme mahdollistaa Kainuussa laadukkaiden kulttuuritapahtumien toteuttamisen. (Break Sokos Hotel Vuokatti ja Original Sokos Hotel Valjus)
  • Innostamme paikallisia nuoria löytämään liikkumisen ilon ja tarjoamme heille maksuttoman hiihtokoulun. (Ukkohalla Ski Resort)
  • Suosimme paikallisia toimittajia myös esim. huonekaluhankintojen osalta. Muun muassa sängyt on valmistettu kajaanilaisen Aito Kalusteen tehtaalla. Myös palveluiden osalta suosimme mahdollisimman paljon paikallisia toimijoita ja alihankkijoita (mm. sähkö- ja lvi-työt, kiinteistöhuolto). Ravintola Ainoa hyödyntää tuotteissaan pitkälti paikallisia raaka-aineiden toimittajia. (Vuokatin Aateli)
  • Tuemme paikallista nuorisourheilua; yrityksellämme on yhteistyösopimus Vuokatti Team Sport -seuran kanssa. (Vuokatin Aateli)
  • Huolehdimme henkilökunnan hyvinvoinnista järjestämällä säännöllisesti työhyvinvointipäiviä mm. lähiluonnossa liikkuen sekä kannustamme henkilökuntaa kehittämään osaamistaan mahdollistamalla koulutuksiin osallistumisen ja sujuvan opiskelun töiden ohella. (Hotel Ukkohalla)

Meille ovat kaikki tervetulleita sukupuoleen, ikään, uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen tai mihinkään muuhun katsomatta; tule sellaisena, kuin olet!

Lue lisää
  • Henkilökuntamme on osallistunut We Speak Gay -sateenkaarikoulutukseen, joka kannustaa yrityksiä monimuotoisuuteen ja kohtelemme kaikkia vieraitamme sekä henkilökuntaamme tasa-arvoisesti kunnioituksella. Tiedostamme sateenkaari-ihmisten kokeman syrjinnän matkailussa ja haluamme aktiivisesti viestiä ja toimia niin, että yrityksemme on turvallinen tila kaikille. Kohtelemme kaikkia vieraitamme sekä henkilökuntaamme tasa-arvoisesti kunnioituksella. Emme välitä mm. taustastasi, kansallisuudestasi, uskonnostasi tai seksuaalisesta suuntautumisestasi. (Hotelli Kalevala)
  • Kaikki asiakkaat ovat meille samanarvoisia riippumatta sukupuolesta, uskonnosta, iästä tai muusta henkilöön liittyvästä ominaisuudesta. Suurena suomalaisena työnantajana olemme ylpeitä myös henkilöstömme monimuotoisuudesta ja panostamme henkilöstömme kehittymiseen ja hyvinvointiin monin tavoin. (Original Sokos Hotel Valjus ja Break Sokos Hotel Vuokatti)

Haluamme, että kauniista Kainuusta pääsee nauttimaan yhä useampi yhdenvertaisesti

Lue lisää
  • Lisäämme esteettömien majoituskohteiden määrää ja tarjoamme myös esteettömiä luontokokemuksia (mm. melontaretket) (Kainuun Luontoretket)
  • Tiedostamme esteettömyysasiat ja teemme pieniä askelia saavutettavuuden parantamiseksi. Uusimpana sisäänkäynnin portaikon rakentaminen siten, että pyörätuolilla pääsee sujuvasti päärakennukseen. (Lentiiran Lomakylä)
  • Hossan Luontokeskus on esteetön. Valikoimastamme löytyy myös sähkömopoja sekä maasto-rollaattori asiakkaidemme käyttöön. (Experience KL Oy)
  • Osa majoitusmahdollisuuksistamme on esteettömiä, samoin kuin päärakennuksemme, jossa ravintola sijaitsee. Alueellamme sijaitsee myös esteetön retkeilyreitti (1 km). (Jättiläisenmaa)
  • Yhteiskuntavastuullisuus tarkoittaa meillä myös ihmisten tasapuolista hyväksymistä ja kohtelua. Emme hyväksy rasismia missään muodossa ja kannatamme tasavertaisuutta ja sukupuolten tasa-arvoa. Hiihtokoulullamme on käytössään Suomen kattavin soveltavan alppihiihdon välineistö. (Vuokatinrinteet)
Pariskunta syömässä

Kiinnitämme huomiota ympäristöystävällisyyteen yleisesti toiminnoissamme sekä vaalimme paikallista luontoa ja kulttuuria

Lue lisää
  • Kannustamme hinnoittelulla pidempiin viipymiin ja paketoimme ensisijaisesti lihasvoimin tehtäviä retkiä. Saunaa lämmitämme vain tilauksesta, emmekä ”kaiken varalta”. (Lentiiran Lomakylä)
  • Yritämme palvella entistäkin paremmin junalla ja bussilla, lentokoneen sijaan, saapuvia asiakkaita. (Upitrek)
  • Tarjoamme yhä useammin kasvisruokavaihtoehtoja asiakkaillemme. (Upitrek)
  • Hyödynnämme mökkien kalustuksissa myös kierrätettyjä, mutta hyväkuntoisia kalusteita ja kauniita astioita. (Loma-Hossa)
  • Käyttämämme pesuaineet ovat joutsenmerkittyjä ja biohajoavia. Kierrätys on hotelleissamme on arkipäivää ja hotellihuoneiden roska-astiat mahdollistavat sen myös helposti asiakkaille. (Scandic Kajanus)
  • Emme aina osta uuttaa (esim. kodinkoneet, huonekalut) vaan pyrimme korjaamaan vanhan ja näin pidentämään tuotteiden elinkaarta. (Vuokatin Aateli)
  • Sosiaalisen vastuullisuuden lisäksi asetimme kevättalvella tavoitteeksi tavoitella hiilineutraaliutta ensimmäisenä pesäpallojoukkueena Suomessa. Olemme kiinnittäneet huomiota ottelutapahtumissa huomiota jätteiden lajitteluun, ostettavien tuotteiden ekologisuuteen sekä laskeneet Sotkamon Jymyn superpesisjoukkueen matkustamisesta ja ottelutapahtumista syntyvän hiilijalanjäljen. Tästä eteenpäin rakennamme strategisen polun, jonka tavoitteena on vähentää askel askeleelta hiilijalanjälkeämme mm. ottelutapahtumien ja matkustamisen osalta. Päästöjen vähentämisen ohella olemme sitoutuneet kompensoimaan kaikki matkustamisesta ja ottelutapahtumista syntyvät päästöt suomalaisiin talousmetsiin yhteistyössä Hiilinielurekisterin kanssa. (Sotkamon Jymy)
  • Hotellilla on sähköauton latauspiste asiakkaitamme varten. (Vuokatin Aateli)
  • Ymmärrämme vastuumme luonnonläheisenä matkailukeskuksena ja haluamme vaalia paikallista luontoa ja kulttuuria sekä niiden säilymistä tuomalla luonnon monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä esille mm. ohjelmapalveluissamme kuten luontoretkillä. (Hotel Ukkohalla)
  • Ylläpidämme Syväjoen eko-kalastusaluetta, joka on yksi Kainuun luonnonkalaston elvytyskohteita. (Hotel Ukkohalla)

Viestimme aktiivisesti matkailijoille vastuullisuudesta ja kannustamme toimimaan vastuullisesti vierailun aikana

Lue lisää
  • Kannustamme myös asiakkaitamme vastuullisiin valintoihin ja annamme heille pieniä vinkkejä lomansa ympäristövaikutusten pienentämiseksi. (Upitrek)
  • Vahvana alueellisena vaikuttajana meidän suurin panoksemme ilmastonmuutoksen hillitsemiseen lienee kuitenkin esimerkin voima ja sanansaattajan rooli, jolla pystymme vaikuttamaan meidän oman yhteisön arvoihin.(Sotkamon Jymy)
  • Kerromme mökkikansioissamme, että mm. vesijohtovesi on juomakelpoista, ja sitä voi ja kannattaa ottaa mukaan omaan pulloon retkille, sekä annamme lajitteluohjeita asiakkaille. (Loma-Hossa)
  • Viestimme vastuullisuudesta asiakkaille nostamalla aiheen esiin hotellien nettisivuille. Kannustamme asiakkaitamme liikkumaan pyörällä lomalla ollessaan sekä kannustamme julkisen liikenteen käyttöön. (Break Sokos Hotel Vuokatti ja Original Sokos Hotel Valjus)

Minkälaista vastuullisuustyötä sinä toivoisit näkeväsi matkailutoimijoilta? Millaisia valintoja teet matkustaaksesi vastuullisemmin?  Vastaa lyhyeen kyselyyn, kokoamme matkailijoiden toiveita ja ajatuksia tälle sivulle ja tietenkin hyödynnämme niitä oman toimintamme kehittämisessä.

Sinä matkailijana voit vaikuttaa!

Lue lisää
  • Suosi julkisia kulkuneuvoja saapuessasi alueelle.
  • Lajittele roskasi niille tarkoitettuihin astioihin ja retkeillessäsi Kainuun kauniissa luonnossa muista tuoda roskasi pois.
  • Suosi paikallisia palveluita ja tuotteita.
  • Suosi lihasvoimalla tapahtuvia aktiviteetteja – nauti mm. patikoinnista, pyöräilystä, hiihdosta ja melonnasta.
  • Sammuta valot, kun poistut huoneesta majoitustiloissasi.
  • Pyydä palveluntuottajia kertomaan, mitä he tekevät vastuullisen toiminnan puolesta.
  • Ota lautasellesi esimerkiksi aamupalalla kaikkea, mitä mielesi tekee, mutta vain sen verran kuin jaksat syödä. Näin vähennät ruokahävikkiä.
  • Kompensoi matkasi; esimerkiksi Finnair tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden lennon hiilidioksidipäästöjen hyvittämiseen kompensaation avulla. Lue lisää täältä.

Yksityisten toimijoiden lisäksi myös aluekehittämisorganisaatiot / matkailualueet tekevät aktiivisesti työtä vastuullisten toimintatapojen edistämiseksi. Myös Kajaanin ammattikorkeakoulu on erilaisten hankkeiden kautta mukana edesauttamassa vastuullisen matkailun ja kestävien toimintatapojen kehittämistä sekä niistä viestimistä.

Lue lisää
  • Vastuullisen matkailun Arctic Lakeland Kainuu -hanke (ESR), jonka tärkeimpänä tavoitteena on auttaa alueen yrityksiä selviytymään koronapandemian aihauttamista vaikeuksista kasvattaen vastuullisuusosaamista valmennuksin sekä vastuullisen toimintatavan tietoutta, omaksumista ja sitoutumista matkailuyrityksissä Kainuussa muutoskyvykkyyden edistämiseksi. Tavoitteina on myös yhteistyömallien luominen eri toimijoiden välille maakunnallisesti, Lakeland suuraluetasolla ja valtakunnallisesti sekä kasvattaa matkailudestinaatioiden ja Arctic Lakeland Kainuu tunnettavuutta vastuullisena maakunnallisena
    matkailualueena. Konkreettisena tavoitteena on saada iso osa Kainuun matkailutoimijoista Visit Finlandin Sustainable Travel Finland- polulle, tavoittelemaan STF-merkkiä. Jos yli 51 % toimijoista saavuttaa merkin, voi Arctic Lakeland Kainuu hakea destinaationa myös STF-merkkiä.
  • REMAC (Karelia ENI CBC): Hankkeessa etsitään uusia tapoja käsitellä hajautettujen kaupunkiseutujen jätevesilietteitä mahdollisimman kestävästi. Osana hankkeen toimintaa on järjestetty teknologiakokeilu jätevesikaivojen etävalvonnasta. Tarkoituksena on auttaa jätteitä tuottavia ja käsitteleviä tahoja saamaan parempaa tilannetietoa kaivojen täyttöasteesta ja tyhjennystarpeista. Tämän pohjalta lietteen ajot pystytään suunnittelemaan paremmin, mikä säästää polttoainetta, pienentää CO2 jalanjälkeä ja auttaa vastaanottavaa laitosta prosessin hallinnassa.
  • Kainuu yhdessä kotimaan matkailumarkkinoille- hanke (Kainuun Liitto, AKKE-rahoitus) hanke tiivistää Kainuun matkailutoimijoiden yhteistyötä yhteisin markkinointitoimenpitein erityisesti digitaalisissa kanavissa. Hankkeen tavoitteena on kasvattaa Kainuun näkyvyyttä erityisesti kotimaan matkailumarkkinoilla.

Tutustu myös:

Kestävän matkailun periaatteisiin