Raatteen Portti

Raatteen Portti, Hossa-Suomussalmi

Raatteen Portin museoalueella on talvisotamuseon lisäksi runsaasti sotamuistomerkkejä, kunnostettuja luontopolkuja ja 3 kpl nuotiopaikkoja.

Raatteen Portti

ympäristöineen on 60 hehtaarin museoalue. Talvisotamuseon lisäksi alueella on runsaasti sotamuistomerkkejä, kunnostettuja luontopolkuja ja 3 kpl nuotiopaikkoja.  Talvisodan taistelupaikoilla on entisöityjä venäläisten ja suomalaisten sotilaiden majoitteita. Polkujen varresta löytyvät hyvät opastetaulut jotka kertovat alueen tapahtumista. Ulkona olevat tykit, panssarivaunut ja muu sodan aikainen materiaali ovat talvisodan ajalta. Ulkoalueilla ja museossa järjestetään vuosittain useita talvisodan historiaan liittyviä tapahtumia.

Raatteen Portin museoalue on upea ja laaja kokonaisuus historiallisesta Ratteentien taistelusta. Se kertoo talvisodan tapahtumista koskettavin tarinoin, siitä mitä Raatteessa todella tapahtui talvisotavuosina 1939-40. Raatteen Portti on pysähtymisen arvoinen paikka.

Talvisotamuseo

Talvisotanäyttely kertoo Suomussalmesta ennen talvisotaa, evakkoonlähdöstä, kylmyyden vaikutuksista sodan kulkuun, puna-armeijan kohtalonhetket, Suomelle kallisarvoisesta sotasaaliista Raatteen tieltä sekä olosuhteet, joihin palattiin sodan jälkeen. Näyttelyyn kuuluva filmi on myös uutta tuotantoa, uuden dokumenttielokuvan käsikirjoituksen on laatinut Pekka Lehtosaari. Näyttely esittelee enemmän sodanaikaista raskasta kalustoa mm. Raatteen tien taisteluissa mukana ollut venäläinen panssarivaunu on esillä uusittuissa ulkotiloissa. Näyttelyssä esillä jälleen Raatteentie-pienoismalli sekä tieaura, jolla Raatteentie puhdistettiin talvisodan jälkeen.

Näyttelyn voi kiertää joko omatoimisesti tai tilata opastuksen. Näyttelyn opastus alkaen 50  € / 1 tunti (varattava 3 päivää etukäteen). Dokumenttifilmin (14 min.) selostus suomeksi, teksitys eri kielillä (fin, swe, eng, ger, rus).

Jatkosotanäyttely 1941-1944

Raatteen Portin museotiloissa on myös jatkosotaa käsittelevä näyttely. Voit kokeilla vaikkapa kaukopartiomiehen repun painoa ja käsitellä jatkosodan aikaisia oikeita deaktivoituja aseita. Suomalaista, venäläistä ja saksalaista materiaalia ja tarinaa. Jatkosodan ajan järkyttävät partisaaniiskut ja kenttärata, jota myös “Kuolemanradaksi” kutsuttiin, ovat Suomussalmen alueen vaiettua historiaa.

Ulkoilualue

Raatteen Portti ympäristössä kulkee merkittyjä reittejä, joiden varrelta löytyy esimerkiksi talvisodan taistelupaikoilla on entisöityjä venäläisten ja suomalaisten sotilaiden majoitteita. Polkujen varresta löytyvät hyvät opastetaulut jotka kertovat alueen tapahtumista. Ulkona olevat tykit, panssarivaunut ja muu sodan aikainen materiaali ovat talvisodan ajalta.

Raatteentie 2
89800 SUOMUSSALMI

Aukioloajat 2022
21.5 – 23.6  klo 10-17
24.6 SULJETTU
25.6 – 14.8.   klo  10-18
15.8 – 30.9.   klo 10-17
1 – 31.10.   klo 11-16

Tutustu alueeseen

Hossa
Julma Ölkky