Verkkosivustomme esteettömyysosio palkittiin

Kaksi kelkkahiihtäjää hiihtää pois päin kamerasta aurikoisella järviladulla.

Invalidiliitto on jakanut Apuväline 2023 -tapahtumassa uuden Esteettömyyden edistäjä -palkinnon.

Palkinnon Invalidiliiton puolesta ojensivat toimitusjohtaja Janne Juvakka sekä liittohallituksen puheenjohtaja Pirkko Kuusela. Kuva Jasmin Koskinen.

85-vuotis juhlavuotta viettävä Invalidiliitto on jakoi tänään Tampereen Apuväline 2023 -tapahtumassa uuden Esteettömyyden edistäjä -palkinnon verkkosivustomme esteettömyysosiolle. Suomen Messusäätiön lahjoittama 3000 euron suuruinen palkintosumma ohjataan Kainuun esteettömän matkailun edistämiseen, Paralympiakomitean apuvälinetoiminnan Kainuun toimipisteen käyttöön luontoliikunnan apuvälineistön kehittämiseksi. Matkailusivustomme esteettömyysosio syntyi Paralympiakomitean ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteistyöllä. Palkinnon vastaanotti Apuväline -messuilla projektipäällikkö Petri Rissanen Suomen Paralympiakomiteasta

”Kyseessä on erinomainen sivusto, jossa on tehty esimerkillistä ja monistettavaa työtä kokonaisvaltaisen luontomatkailun esteettömyystiedon osalta. Sivustolta löytyvät Kainuun esteettömät luontokohteet, niin kesä- kuin talvireitit sekä käynti- ja kalastuskohteet erikseen eriteltyinä. Lisäksi sivuilta saa tietoa apuvälineistä, esteettömistä majoituskohteista ja ravintoloista. Maakunnallisen matkailutarjonnan kokoavan Arcticlakeland.com-sivuston esteettömyysosio on loistava esteettömyystiedon malli ja esimerkki kaikille matkailualalla toimiville”, luonnehtii Invalidiliiton viestintäjohtaja Sinikka Rantala.

Esteettömyysosion sisältö on tuotettu Kainuun ELY-keskuksen Maaseuturahaston rahoittamassa Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Suomen Paralympiakomitean yhteishankkeessa Kokonaisvaltaisen esteettömän luontomatkailun askelmerkit Kainuussa. Kainuun luontoreittien ja käyntikohteiden esteettömyystietoa sekä muuta esteettömyystietoa on tuotu esille muissa kanavissa. Verkkosivustomme lisäksi sisältöjä kehitettiin myös Kainuun matkailukeskusten omille sivustoille sekä palveluntuottajien verkkosivuille. Arcticlakeland.comin suomenkielisen esteettömyysosion sisällöt tullaan kehittämään myös englanniksi kansainvälistä asiakaskunnan hyödynnettäväksi soveltuvin osin.

”Hankkeen toimenpiteiden keskiössä oli alusta saakka uusien teknologisten ja digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen reittien ja käyntikohteiden kartoituksessa sekä kohteiden esteettömyyden tason esille tuomisessa ennakkoviestinnässä”, toteaa projektipäällikkö Arto Heikkinen Kajaanin ammattikorkeakoulusta.

Henkilö laskee hiihtokelkalla alamäkeen kohti kameraa.
Hiihtokelkkahiihtäjä Vuokatin Jäätiönlahdella.
Pyörätuolia käyttävä ja näkövammainen henkilö katselevat virtaavaa vesiputousta Puolangan Hepokönkäällä.
Hepokönkään vesiputous toukokuussa 2023.

”Jotta luontomatkailija pääsee itse arvioimaan, kuinka voi oman toimintakykynsä mukaan toimia tietyssä luontokohteessa, esteettömyystiedon on oltava helposti löydettävissä ja tarpeeksi yksityiskohtaista”, kertoo Petri Rissanen Suomen Paralympiakomiteasta.

”Suunnitelmissa on kehittää myös itse verkkosivusto saavutettavammaksi ja siten palvella eri asiakaskohderyhmiä entistäkin paremmin”, Arctic Lakeland koordinaattori Hanna Linjala sanoo.

Kajaanin ammattikorkeakoulun tavoitteena on edistää jatkossa esteettömiä matkaketjuja Kainuun alueella.
”Pidämme tätä Invalidiliitossa tärkeänä ja yhdenvertaisuutta vahvistavana kehityskohteena. Ekologisuuden lisäksi myös esteettömyys on tärkeä osa vastuullisuutta”, huomauttaa Rantala.

Lisätietoja:

Arto Heikkinen
Projektipäällikkö, Kajaanin ammattikorkeakoulu
arto.heikkinen@kamk.fi
044 7101519

Petri Rissanen
Projektipäällikkö, Suomen Paralympiakomitea
petri.rissanen@paralympia.fi
050 5550345

Sinikka Rantala
Viestintäjohtaja, Invalidiliitto
sinikka.rantala@invalidiliitto.fi
040 7152235

Kuuntele ja katso myös asiantuntijakeskustelu esteettömän luontomatkailun edellytyksistä ja mahdollisuuksista. Keskustelu tallennettu toukokuussa 2023. Keskustelijat Jarmo Jokinen, Tiia Mustonen ja Petri Rissanen. Keskustelua ohjaa Kokonaisvaltaisen esteettömän luontomatkailun askelmerkit Kainuussa hankkeen projektipäällikkö Arto Heikkinen.