Kainuun tekijät – Petri Heikkinen

lentiiran lomakylässä ei arjen hektisyys näy

Lentiiran Lomakylässä Kuhmossa on helteinen päivä juhannuksen jälkeen – tien risteyksessä seisoo jättimäinen punainen potkukelkka. Kääntyessä lomakylään aukeaa suoraan eteesi tyyni järvimaisema, oikealla niitty täydessä kukkaloistossa. Vasemmalla, punaisen hirsisen päärakennuksen takana joku helpottaa helteellä nurmikon oloa roiskutellen rauhallisesti vettä nurmelle. Hän on Petri Heikkinen, Lentiiran Lomakylän kolmannen polven matkailuyrittäjä.

Lentiiran Lomakylä sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Kuhmon keskustasta. Tänä helteisenä kesäkuun päivänä ensisilmäyksellä näyttäisi siltä, että lomakylä on autio. Hiljaisuudesta huolimatta, Lomakylän lähes kaikki mökit ovat täynnä ja matkailijoita on paikalla myös matkailuautoilla. Asiakkaat ovat pääasiassa kotimaasta, puolalaiset matkailijat ovat tulleet kaloja narraamaan Lentiiranjärvestä. Lentiirassa on niin rauhallista, että tuntee olevansa heti lomalla. Kiire täällä ei näy eikä kuulu.

Lentiiran pitkät perinteet

Petrin isoisoäiti Elsa on perustanut Petäjänniemen lomakodin vuonna 1967. Petri kertookin päätyneensä Lentiiraan äidin maidon kautta; 52 vuotta myöhemmin hän on ottanut ohjat käsiin ja luotsaa nykyään Lentiiran Lomakylänä tunnettua paikkaa paikallisen tekijätiimin kanssa. Pienessä yrityksessä jokainen tietää, miten savusauna lämmitetään ja sähköposteihin vastataan. Matkailijat otetaan vastaan henkilökohtaisesti ja Petrin sanoin lomakylässä  ”sinkoillaan sinne missä matkailijat meitä tarvitsee”.

Lentiirassa kaikki työntekijät tietävät, miten savusauna lämpiää ja sähköpostiin vastataan.

Vaikka Petri on ottanut ohjakset Lentiirassa vanhemmiltaan muutama vuosi sitten, on Lentiiran lomakylä tullut tutuksi jo pienestä pitäen. ” 12 vuotiaana käytiin jo saksalaisten kanssa lintu- ja hirvimehtällä”. Tietyistä matkailijoista onkin tullut Lentiiraan vakioasiakkaita ja jo hyviä ystäviäkin, kuin perheenjäseniä. Erään perheen kanssa on tutustuttu niinkin hyvin, että Petri on vieraillut vuoroin heidän luonaan Saksassa jo useamman vuoden ajan.

yrittäjän arjessa jokainen päivä on erilainen

Tavallista yrittäjän työpäivää Lentiirassa on vaikea kuvailla. Työt vaihtelevat sesongeittain ja yrittäjä menee ja tekee sitä mitä milloinkin tarvitsee. Kesällä otetaan matkailijoita vastaan, lämmitellään saunaa, huolehditaan rakennuksien kunnossapidosta sekä asiakkaiden majoituksesta ja järjestetään retkiä lähiympäristöön sekä läheltä löytyviin elämyksiin. Lentiirasta pääseekin jopa vartissa tutkailemaan Suomen suurinta petoeläintä – metsien kuningas karhu viihtyy aivan Lentiiran lähimaisemissa. Petoeläinten tarkkailuun erikoistuneiden yritysten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Talvella matkailijoita on hieman vähemmän kuin kesällä, ja silloin näpytelläänkin enemmän tietokonetta sekä lämmitetään isoa pirttiä retkien järjestämisen lomassa.

Talvisin pirttiä lämmitetään leivinuunilla, jossa suvun herkut ovat valmistuneet vuosikymmenten ajan.

Massatoimintaa Lentiirassa ei ole. Jokainen matkailija otetaan vastaan henkilökohtaisesti – sukupolvien aikana kertynyt vahva paikallistuntemus ja kainuulainen aitous välittyy jokaisessa kohtaamisessa. Petrin suvussa Kainuulaiset perinteet ovat pysyneet – suvulla on näppinsä pelissä niin ikään tunnetun Kuhmolaisen Kaesan kotileipomon köökissä. Petrin äiti, Eija on leivonnastaan ja ruuanlaitostaan palkittu tekijä – leipäpirinnettä on vaalittu tässä pirtissä ja myös pettuleivän tekoa on harrastettu lomakylässä ahkerasti 90-luvulla.

mieli halajaa kalalle ja mehtuuhommiin työn ulkopuolellakin

” Kalahommat tuntuu kesällä, että niinku – puhelin pitäis antaa jollekkin että pääsis kunnolla. Mehtuuhommaa hirvikoiran kanssa elokuusta eteenpäin”.

Kainuussa on pitkät perinteet niin kalastuksen kuin metsästyksen osalta. Petri tunnetaankin kokeneena eränkävijänä ja innokkaana metsämiehenä. Opastukset Lentriiran vesille ja metsiin eivät ole vieneet innostusta omaan harrastukseen. Vapaa-ajan ongelmia yrittäjällä ei ole, ja samoihin hommiin Petri halajaisi omalla ajallakin.” Kalahommat tuntuu kesällä, että niinku – puhelin pitäis antaa jollekkin että pääsis kunnolla. Mehtuuhommaa hirvikoiran kanssa elokuusta eteenpäin”.

Tarinoita Kainuusta, Lentiirasta ja suvun historiasta tarjoillaan leveän hymyn kera.

lentiiran lomakylä

  • Sijaitsee Kuhmossa, noin 40km Kuhmon keskustasta. Lentiirassa tuoksuu terva – maailman suurin tervahauta poltettiin Lentiirassa vuonna 2000 – Lentiiran tarveperinne ulottuu 300 vuoden päähän. Kainuun luonto, kalaisat vesistöt ja metsän eläinten elinympäristöt ulottuvat Lomakylän lähiympäristöön
  • Luontomatkailua vuodesta 1967
  • Mökkimajoitusta, Camping-alue, Etätyö-tilat, Kokous-ja juhlatilat
  • Luontoaktiviteettien monet omatoimiset mahdollisuudet kesällä: Vuokraa vene, polkupyörä, kalastustarvikkeet, kanootti, kajakki, Sup-lauta kesäisin,
  • Talvella omatoimiseen luonnossa liikkumiseen: Liukulumikengät, lumikengät, metsäsukset, murtsikkasukset, pilkkivälineet
  • Opastetut retket räätälöitynä ryhmille ja pienemmille porukoille
  • Lue lisää Lentiiran kiinnostavasta historiasta ja matkailijan mahdollisuuksista Lentiiran kotisivuilta

petri heikkinen

  • Kolmannen sukupolven matkailuyrittäjä Lentiirassa
  • Syntynyt Kuhmossa – muuttanut Lentiiraan ensimmäistä kertaa vuonna 1982
  • Vuokatinmaa yrittäjä
  • Innokas eränkävijä ja mehtuumies
  • palvelukielenä taipuu suomen lisäksi englanti ja saksa
  • Katselee Lentiirassa järvimaisemia pirtin terassilta

Artikkeli tuotettu Kainuu yhdessä kotimaan matkailumarkkinoille hankkeen puitteissa