10 vinkkiä matkailijalle Kainuun syksyyn

sieniä metsässä

Suuntana Kainuu? Nappaa täältä vinkit syksyn tekemiseen lomalla, etätöissä tai päiväretkellä Kainuussa! Voit myös katsella syksyn parhaat kulttuuri-luonto ja majoituselämykset täältä.

nainen saunassa
Kuva: Wild Taiga

1. saunomaan, saunomaan!

Kesän helteiden väistyessä, ilmojen viiletessä saunominen tuntuu entistäkin paremmalta. Kuumien löylyjen jälkeen pulahdus järveen tai viilentely kipakassa syysilmassa laittaa veren kiertämään. Hyrynsalmelta, Ukkohallan saunamaailmasta löydät yhdeksän erilaista saunaa ja ulkoporeammeet – perheen pienimmät viihtyvät takuulla saunamaailman allasosastolla. Vuokatista löydät suositun Katinkullan kylpylän, jonka vuonna 2018 valmistununeessa saunamaailmassa lämpenee perinteisen saunan lisäksi höyrysaunat, savusauna, luolasauna ja hirsisauna. Sekä Ukkohallan, että Katinkullan kylpylöissä on mahdollisuus avantouintiin saunojen välittömässä läheisyydessä.

Suomussalmella Virkistyskylpylä Kiannon Kuohut sijaitsee niin ikään joen varrella, joten kylpylästä on mahdollista pulahtaa luonnonvesiin ympäri vuoden. Monipuolisessa kylpylässä viihtyy lapset ja aikuiset; Allasosastolla on 25 metriä pitkä neliratainen kuntouintiallas, turvallinen lastenallas kahdella liukumäellä sekä vesihieronta-, pore- ja kylmävesialtaat. Suomalaisten saunojen lisäksi on myös yrttihöyrysauna.

Paljakasta uutuutena löytyy Lake Resortin upeiden majoituskohteiden yhteyteen kesällä 2022 valmistunut saunapiha. Rannalla sijaitsee saunatilat ja ulkoporeamme järvimaisemilla. Yleinen vuoro 7-16, saunapiha varattavissa myös yksityiskäyttöön! Lue lisää uudesta saunapihasta täältä.

Autenttista saunakokemusta varten kannattaa suunnata Lentiiran Lomakylään – Lentiirassa lämpenee savusauna majoitusvieraille ja tilauksesta myös yksityisiin illanviettoihin. Saunoista pääsee pulahtamaan viereiseen Lentiiranjärveen. Saunakokemukseen kruunaa herkulliset perinneruuat Lentiiran tuvan keittiöstä erillisestä tilauksesta.

Kuva: Hepoköngäs / Kainuu yhdessä kotimaan matkailumarkkinoille – hanke

2. Könkäiden kuohut – helppoa retkeilyä vesiputouksilla

Kainuusta löydät yhden Suomen suurimmista vesiputouksista – nimittäin 24 metrisen Hepokönkään vesiputouksen. Hepokönkään yläjuoksulta löytyy tulipaikka ja WC-tilat, johon on parkkipaikalta vain 300 metriä matkaa. Hepoköngäs on esteetön kohde – laavulle ja WC-tiloihin pääsee myös pyörätuolilla. Hepoköngäs on oivallinen päiväretkikohde, kun haluat upeita luontokokemuksia helposti.

Kainuussa könkäitä löytyy Puolangan Hepokönkään lähettyviltä myös Ukkohallan kupeesta ja Suomussalmelta. Kolmen kilometrin päässä Ukkohallan matkailukeskuksesta sijiatsee Komulankönkään kaksoisvesiputoukset, johon pääsee pyöräily- ja paitointireittejä pitkin Ukkohallasta, tai autolla suoraan parkkipaikalle. Parkkipaikalta on lyhyt matka vanhalle myllylle ja putouksille. Suomussalmen Variskönkäälle pääsee myös helposti autolla – parkkipaikalta tälle 11 metrin korkuiselle könkäälle on matkaa vain 300 metriä.

3. Huovisen konstan lenkki sotkamon hiukassa

Koe luonto ja kulttuuri yhdessä, uudella tavalla! Uudenlainen mobiilikierros Hiukan harjun upeissa maisemissa Sotkamossa yhdistää hienosti kulttuurin, liikunnan ja teknologian. Samalla kun nauttii kainuulaisesta luonnosta pääsee tutustumaan sotkamolaisen kirjailija Veikko Huovisen tuotantoon uudesta näkökulmasta. Huovisen Konstan lenkki ja ohjeet löytyvät täältä.

Kaksi islanninhevosta ja ratsastajat ruskan aikaan
Kuva: Holl-talli

4. Islanninhevosvaellus ruskan aikaan

Ehkä yksi parhaimpia tapoja liikkua luonnossa on yhdessä hurmaavien islanninhevosten kanssa! Nämä lempeät otukset sopivat retkitoveriksi niin kokeneemmallekkin hevosharrastajalle, kun vasta aloittelevalle. Paltamossa sijaitseva Holl-talli tarjoaa eri mittaisia vaelluksia koko syksyn ajan. Islanninhevosten oma askellaji töltti on tasaisen pehmeä ratsastaa, jonka vuoksi Islanninhevoset ovat myös aloittelevempien ratsastajien suosiossa.

Holl-tallilla ohjaajana toimii Tuula, jolla on vuosien kokemus islanninhevosista, vaelluksista ja retkistä. Vaellusten lisäksi Paltamossa järjestetään myös muuta tallitoimintaa – kuten talustusratsastusta ja sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Hurmaannu luonnosta ja ruskan täyttämistä maisemista näiden upeiden olentojen seurassa!

karhu metsässä
Kuva: Visit Finland/Emanuel Parent

5. Bongaa karhu!

Tapaa metsiemme kuningas luonnollisessa ympäristössään. Itäisen Kainuun mystisissä metsissä elää jopa yli 70 karhua. Mesikämmeniä voi syyskaudella parhaaseen ruska-aikaan katsella ja kuvata Kuhmossa, jossa karhut elelevät vapaina. Karhujen lisäksi alueelta voi bongata myös ahman ja suden. Myös hirvet, metsäpeurat, liito-oravat, majavat sekä suuret petolinnut viihtyvät Kuhmon vanhoissa metsissä.

Kuhmosta löytyy useita eläintenkatseluun ja valokuvaukseen erikoistuneita yrityksiä, joilta löytyy erilaisia vaihtoehtoja eläinten bongaukseen. Vaihtoehtojen kirjo on laaja, ammattilaiskuvaajien valokuvauskopeista hyvin varusteltuihin katselumökkeihin. Eri mahdollisuuksista voit lukea lisää Wild Taigan sivuilta!

Kuva: Kainuu yhdessä kotimaan matkailumarkkinoille -hanke/ Tuomas Juntunen

6. Sienestys kainuussa ja reseptivinkki

Kainuussa metsiä piisaa ja olosuhteet ovatkin otolliset näiden metsiemme aarteiden – sienten kasvamiselle! Kainuun metsissä viihtyvät tatit, kantarellit, suppilovahverot, rouskut ja monet muut suomalaisten pöytiin eksyvät herkut. Myös harvinaisempaa japanilaisten keisarillista herkkua matsutakea voit löytää Kainuun hiekkapohjaisilta mäntykankailta.

Valitse sienestysretkesi laavujen lähistölle – pakkaa mukaan trangia ja valmista sienet tuoreeltaan metsässä. Arjen luksusta upeissa maisemissa voi saada esimerkiksi tällä herkullisella ja helpolla retkeilyreseptillä!

Retkeilijän kantarellirullat

Ainekset:

1-2 sipulia

1 pussi parmesanraastetta

2rkl voita (tai öljyä)

persiljaa

suolaa

pippuria

loraus valkoviiniä

Rieskaa syöjien määrän ja nälän mukaan

Ohje: Pilko kotona valmiiksi sipuli ja persilja. Pakkaa ainekset uudelleen käytettäviin rasioihin. Putsaa ja pilko kerätyt sienet. Kuumenna sienistä ylimääräinen neste trangialla. Lisää sienten sekaan sipuli ja öljy/voi, valkoviini sekä suola ja pippuri. Paista trangialla n. 3min. Lisää lopuksi persilja ja parmesanraaste. Asettele makoisat sienet rieskan väliin ja nauti!

Kirsikkapuisto Kajaanin teatterisyksy
Kuva: Kajaanin kaupunginteatteri / Kirsikkapuisto

7. Kajaanin teatterisyksy

Lähde hetkeksi matkalle toisiin todellisuuksiin ja uppoudu teatterin maailmaan. Kajaanin kaupunginteatterin syksy on täynnä kiinnostavaa ohjelmaa!

Syksyn ohjelmistossa:

Kirsikkapuisto – kaihoisa komedia menneestä ja tulevasta on aivan uudenlainen tulkinta Tšehovin klassikkoteoksesta.

Voi leipä! – balladi leivän syrjästä kertoo lämpimiä ja rapsakoita tarinoita ihmisen ja viljan ikiaikaisesta liitosta.

Making of Lea on puolestaan hulvaton farssikomedia siitä, kun ensimmäistä suomenkielistä näytelmää tekemään ruvettiin.

Lasten Sissilinna tarjoaa nähtävää ja koettavaa! Konsertit, satutuokiot ja työpajat tarjoavat kiinnostavia taide-elämyksiä lapsille ja nuorille, unohtamatta Kauhulinnan hurjia kummitusseikkailuja.

Kuva: Vuokatin kuvapankki

8. Maastopyöräilyreitit

Kainuusta löytyy merkittyjä maastopyöräilyreittejä 280 kilometriä. Reittejä löytyy helpoista vaativiin ja ne kulkevat Kainuun monipuolisessa maastossa. Reiteillä pääset kipuamaan vaarojen päälle, vierailemaan rotkoilla, ihastelemaan hiekkaisia harjuja ja ruskan värittämiä suoalueita tai rauhallisia järvialueita. Kurkkaa itsellesi mieluisin reitti Outdooractivesta ja lähde seikkailulle! Fatbike-pyöriä löytyy vuokralle lähes joka pitäjästä – esimerkiksi Hossasta, Vuokatista, Ukkohallasta ja Paljakasta.

Revontulet ja tähtitaivas
Kuva: Jättiläisenmaa / Andy Homerson

9. Revontulien ja tähtiöiden ihailua

Aina ei tarvitse lähteä Suomen pohjoisimpaan osaan revontulien perässä, sillä myös Kainuun taivaalla revontulet näyttäytyvät usein! Lisäksi syksyn kirkkaat tähtitaivaat loistavat Kainuun katoilla upeana pilvettöminä öinä, koska kaupunkien valosaasteet ovat alueella hyvin vähäiset.

Revontulien ja tähtitaivaiden ihasteluun on monia mahdollisuuksia – Kainuussa on useita majoitusvaihtoehtoja, jotka ovat kuin tehty tätä varten. Jättiläisenmaassa ei valosaasteet häiritse taivaan ilmiöiden ihastelua, ja komeat maisemat järvelle omasta linnunpöntöstä ja poreammeesta on kokemus, joka jää vuosiksi mieleen. Muut majoituskohteet alueelta löydät täältä.

Kuva: Kajaanin rauniolinna / Kajaanin kaupunki

10. Kekrijuhla Kajaanissa

Sadonkorjuujuhlaa, Kekriä vietetään lokakuussa Kajaanissa. Eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa kekriä on juhlittu vuosituhansia työvuoden päätöksen ja sadonkorjuun aikaan – eli loppusyksystä. Myös tänä päivänä juhla kokoaa ihmiset yhteen syksyn pimeyden keskellä. Kajaanissa on perinteisesti poltettu valtava kekripukki – joka kelluessaan Kajaaninjoessa leimuaa komeasti Rauniolinnan kupeessa. Syysjuhlaan kuuluu kekripukin lisäksi perinteiset kekrimarkkinat Rantapuiston alueella.

Tervetuloa siis viettämään ikimuistoisia syksyisiä päiviä Kainuuseen! Näiden vinkkien lisäksi voit tutustua Kainuun monipuoliseen matkailutarjontaan sivustomme kautta. Etusivulle >>

Artikkeli tuotettu Kainuun Liiton rahoittaman Kainuu yhdessä kotimaan matkailumarkkinoille-hankkeen puitteissa.