Kainuun parhaat uimapaikat – esittelyssä kuusi huikeaa uimarantaa ympäri maakuntaa!

Uimareissut ovat kesän kohokohtia kaikenikäisille. Kainuun kirkkaat vedet tarjoilevatkin loputtomasti upeita uimapaikkoja. Valitsetko hiljaisen erämaarannan vai suuntaatko palveluiden äärellä olevalle kaupunkirannalle? Vaihtoehtoja riittää jokaiseen makuun!

1. Ärjänsaari

Hiekkatörmiä Ärjänsaaressa | Kuva: Sointu Mäkelä

Ärjänsaari on Oulujärvellä sijaitseva, uudessa nousussa oleva kohde. Saari tunnetaan nimenomaan upeista hiekkatörmistään. Ärjässä voitkin pulahtaa uimaan melkein mistä vain kohdasta!

Aikoinaan saari oli metsäyhtiön omistuksessa ja toimikin lomakohteena yhtiön työntekijöille ja heidän perheilleen. Nykyisin saari on Metsähallituksen hallussa ja sinne on tervetullut kuka vain.

Ärjänsaaren palveluvarustukset, kuten huussit, kaivon ja kesäkahvilan löydät saaren eteläosasta, jota kutsutaan myös Säipäksi. Uimista ei suositella Säipän niemenkärjen luona, sillä siellä on äkkisyvä virtapaikka.

Jos sinulla ei ole omaa venettä, pääset Ärjään joko risteilyn yhteydessä tai tilaamalla venekuljetuksen.

2. Hiukka

Hiukan uimaranta illalla | Kuva: Kainuun kuvapankki/Marko Karvonen

Hiukan uimaranta löytyy aivan Sotkamon keskustasta. Ranta sopii mainiosti lapsiperheille, sillä se on matala. Myös palveluvarustus on kunnossa – kesäisin rannalla toimii kahvio. Löydät paikan päältä myös WC- ja suihkutilat.

Uimisen lisäksi voit pelata rantalentopalloa tai tennistä. Alueella risteilee myös runsaasti lenkkeilypolkuja. Lapset voivat uimisen lisäksi leikkiä rannalla sijaitsevalla leikkipaikalla.

3. Hiisijärvi

Hiisijärvi sekä ”lastenallas.” | Kuva: Kerttu Komulainen

Ristijärven kunnan etelälaidalta löytyvä Hiisijärvi on mielenkiintoinen uimapaikka.

Paikan historiaan kätkeytyy mielenkiintoinen tarina: Järvi oli aikoinaan jopa 90% suurempi. Paikalliset talonpojat päättivät laskea järven pintaa hiukan, saadakseen lisää viljelysmaata. Heidän kaivamansa laskuoja pääsi kuitenkin eroosion takia kasvamaan hallitsemattoman suureksi. Tämän seurauksena suurin osa järvestä karkasi hyökyaaltona Oulujärveen.

Nykyisin Hiisijärvellä on hyvin varusteltu uimaranta. Hiekkapohjaisessa järvessä on mukava uida, mutta varo – ranta on äkkisyvä. Perheen pienimpiä varten paikalle onkin kaivettu erillinen lastenallas. Paikalta löydät myös nuotiopaikan, WC:t, pukukopit ja lentopallokentän. Rannalle johtava lankkupolku on myös esteetön.

4. Harakkasaari

Harakkasaari | Kuva: Kerttu Komulainen

Kuhmon Kalevalan alueelta löydät Harakkasaaren, joka on paikallisten suosiossa oleva uimapaikka.

Harakkasaareen päästäksesi et välttämättä tarvitse venettä. Saari yhdistyy mantereeseen juuri ja juuri veden alle jäävällä kannaksella, jota pitkin voit kahlata saareen. Kahlauspaikan löydät Kalevalan leirintäalueelta. Perillä sinua odottaa useampikin kaunis hiekkaranta.

Harakkasaari on Metsähallituksen omistama luonnonsuojelualue ja sieltä löytyykin nuotiopaikka ja huussi.

5. Ukkohalla

Ukkohallassa on monipuoliset mahdollisuudet oheisaktiviteetteihin | Video: Sointu Mäkelä

Ukkohallan uimaranta tarjoilee runsaasti mahdollisuuksia rantapäivän viettoon koko perheen kesken. Rannan löydät Syväjärven eteläpuolelta Sun & Ski Villas -mökkien vierestä.

Ranta on lapsiystävällinen. Järvi ei ole äkkisyvä ja rannan vierestä löytyy myös 2021 uusittu leikkipaikka. Alueella riittää tekemistä myös aikuisille; vieressä ovat tennis- ja lentopallokentät sekä ulkoliikuntapaikka. Jos aktiivinen päivä saa sinut nälkäiseksi, löydät myös Ukkohallan ravintolapalvelut kävelymatkan päästä.

6. Hossan rannat

Kuva: Kainuun kuvapankki/Tuomo Tahvanainen

Hossa ihastuttaa erityisen kirkkailla vesillään. Hossasta löydät paljon hiekkaista kangasmaastoa ja tämä tarkoittaa tietenkin myös hyviä uimapaikkoja.

Yksi paikallisten suosima paikka on Iikoski. Kosken niskalta löydät parkkipaikan, laavun ja pukukopit.

Hossan luontokeskuksen vierellä sijaitseva Öllörijärvi on erityisesti sukeltajien suosiossa.

Pitkä-Hoiluan rannoilla uimapaikkoja on lähes joka notkelmassa. Järven ympäri kiertää polku, jonka varrella vastaan tulee useampikin laavu- tai nuotiopaikka.

Hossan vedet hämmästyttävät kirkkaudellaan | Kuva: Sointu Mäkelä

Artikkelin on kirjoittanut kuhmolainen luonto-ohjaaja ja bloggaaja Kerttu Komulainen.

Artikkeli tuotettu Kainuun Liiton rahoittaman Kainuu yhdessä kotimaan matkailumarkkinoille-hankkeen puitteissa.