Lomavinkit Kainuun syksyyn 2023

Kainuun syksy on täynnä unohtumattomia elämyksiä – nähtävää ja koettavaa luonnon ja kulttuurin parissa riittää niin päiväretkille, pidennetylle viikonlopulle kuin kokonaiselle lomaviikollekin. Kokosimme yhteen muutamia tärppejä tuomaan valoa ja iloa hämärien hetkien keskelle. Tervetuloa tutustumaan ja ihastumaan Kainuun syksyyn!

Ruska_pitkospuut_syksy

kainuun parhaat syysreitit ja nuotiopaikat

Kukapa ei nauttisi raikkaista syyspäivistä luonnon helmassa? Kainuun vaihtelevissa metsä- ja vaaramaisemissa kulkevat retkeilyreitit kutsuvat ihastelemaan ruskan väreissä loistavaa luontoa ja kuuntelemaan hiljaisuutta – meiltä löydät tilaa, rauhaa ja toinen toistaan houkuttelevampia kätkettyjä helmiä tutkittavaksi.

Syksyisten patikkaretkien kohteiksi sopivat mainiosti Hossan ja Hiidenportin kansallispuistojen lisäksi muun muassa vuoden 2022 retkikohteeksi valittu Hepokönkään vesiputous Puolangalla, Louhoksen kierros upeine vaaramaisemineen Paltamossa ja helppokulkuinen Laahtasen kierros Ristijärvellä.

Kokosimme reittioppaaseemme Kainuun syysreittien TOP-listan sekä paikallisten vinkit parhaista loppusyksyn tulistelupaikoista. Lähdetkö kiertelemään kansallispuistojen patikointireittejä, valloittamaan Kainuun vaaroja vai seikkailemaan ikimetsien siimekseen?


Revontulet_KoeKainuu
Kuva: Kerttu Komulainen/Koe Kainuu

Opi bongaamaan revontulia

Revontulia näkee yllättävän usein Kainuussakin, ja erityisesti tänä syksynä revontulikausi on lähtenyt upeasti käyntiin. Käytännönläheisellä ja hauskallakin kurssilla opit ennustamaan revontulien ilmestymistä, ymmärtämään niiden syntymekanismin sekä valitsemaan parhaat kuvauspaikat ja saat vinkkejä kuinka onnistuneet kuvat revontulista napataan. Kokoa siis porukka kasaan ja lähde tutustumaan revontulien saloihin Kuhmoon!


Kuva: Vuokatti Safaris

Vauhdin hurmaa vuokatissa

Vuokatissa pääset kokemaan todellisen maastoseikkailun sekä matkustajana että itse ratin takana maastoauton kyydissä, Vuokatti Safariksen asiantuntevien oppaiden johdolla. Voitte myös varata rennon illanvieton saunomisineen off-road -safarin päätteeksi tai yhdistää kokemukseen vaikkapa jousiammuntakisailun kavereiden kesken. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse suosikkisi vauhdikkaiden safareiden joukosta!


MTB_Paljakka2

Pyöräilemään Paljakkaan

Kesällä 2023 Paljakkaan on avattu kuusi uutta maastopyöräreittiä, mukaan lukien Paljakan ja Ukkohallan matkailukeskukset yhdistävä reitti. Kaikki reitit ovat monitoimireittejä eli soveltuvat pyöräilyn lisäksi myös jalkaisin liikkuville retkeilijöille. Näiden uusien reittien lisäksi Paljakasta löytyy muitakin pyöräilyyn mainiosti sopivia reittejä, jotka tarjoavat luonnossa liikkumisen iloa niin aloitteleville maastopyöräilijöille kuin haastetta kaipaaville kokeneemmillekin konkareille. Vuokraa pyörä käyttöösi tai lähde retkelle oppaan johdolla!


Lomapaketti-Sky-Cabin
Kuva: Ukkohalla Resort, Sky Cabin -huoneisto

Tartu syksyn majoitustarjouksiin

Majoitutko mieluiten mukavuuksin varustellussa lomahuoneistossa, hotellin pehmeissä lakanoissa, näköalahuoneistossa vaaran laella vai tunnelmallisessa mökissä? Eri puolilta Kainuuta löydät runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja monenlaisiin tarpeisiin.

Syksyn parhaiden tarjousten joukosta löytyvät muun muassa Ukkohallan majoituspaketit: ruskaloma kahdelle, romanttinen viikonloppu tähtitaivaan alla ja pyöräilypaketti lasi-iglumajoituksella.


Kuva: Kaesan Kotileipomo, Wild Taiga

Herkuttele paikallisten leipomoiden tuotteilla

Paikallisten leipomoiden kahviloissa herkutellaan suolaisilla ja makeilla teoksilla, leivonnaisilla ja monenmoisilla muilla herkuilla. Tule hemmottelemaan makuhermojasi paikan päälle ja osta mukaasi maukkaimmat tuliaiset kotiin viemisiksi! Myös muissa alueen kahviloissa ja ravintoloissa nautiskellaan lähiruoasta ja paikallisista tuotteista.

Oletko jo maistellut perinteikkään Kajaanin Pekka Heikkisen leipomon terva- tai puu-uunileipää tai kuhmolaisen Kaesan Kotileipomon makeansuolaista rönttöstä?


Kuva: Talvisodan Monumentti, Emanuel Parent/Visit Finland

Pysähdy koskettavan käyntikohteen äärelle

Suomussalmella sijaitseva Raatteen Portti on pysäyttävä käyntikohde. Talvisotamuseon lisäksi alueella on runsaasti sotamuistomerkkejä, kunnostettuja luontopolkuja ja 3 kpl nuotiopaikkoja.  Autenttisilla talvisodan taistelupaikoilla on entisöityjä venäläisten ja suomalaisten sotilaiden majoitteita. Kanttiini Päämajassa voi matkailija levähtää ja nauttia tuoreen kahvin ja paikan päällä leivottujen makeitten ja suolaisten leivonnaisten mausta. Mielenkiintoiseen talvisotahistoriaan pääset uppoutumaan myös Jalonniemitalossa Suomussalmen Matkailutoimiston yhteydessä uuden digitaalisten näyttelyn kautta.


Hemmottelua ulkoilun vastapainoksi

Reippaiden ulkoilupäivien lisäksi Kainuun kylpylät kutsuvat virkistäytymään ja saunat sekä lämpimät poreet tunnelmoimaan syksyn pimenevissä illoissa. Vuokatissa Katinkullan trooppisessa kylpylässä sekä Suomussalmen raikkaissa Kiannon Kuohuissa viihtyy takuulla koko perhe! Kajaanissa Vesiliikuntakeskus Kaukavesi tarjoaa oivat puitteet niin rentoutumiseen kuin kuntouintiharrastukseenkin. Ukkohallan Saunamaailmasta puolestaan löytyy peräti yhdeksän erilaista saunaa. Myös muut hauskat aktiviteetit ja ulkoilureitit ovat helposti saavutettavissa.


9c4e93ed-anna-liisa_visit_kuva-veera-konsti
Kuva: Anna Liisa -näytelmä, Veera Konsti

Tapahtumia moneen makuun

Kainuun syksyn tapahtumatarjonta pitää sisällään muun muassa teatteria, konsertteja ja näyttelyiden avajaisia. Kulttuurin ystävän kannattaa pitää mielessään ainakin Minna Canthin klassikkonäytelmän uusi tulkinta Anna Liisa Kajaanin kaupunginteatterissa sekä Kalevala-keskus Juminkeon syysnäyttely Maailmojen synnyt. Tutustu tapahtumakalenteriin, valitse suosikkisi ja mausta lomasi ainutlaatuisilla tapahtumaelämyksillä.

Näiden vinkkien lisäksi Kainuusta löytyy paljon muutakin nähtävää ja koettavaa monipuolisista aktiviteeteista ainutlaatuisiin nähtävyyksiin ja upeisiin luontokohteisiin. Lämpimästi tervetuloa nauttimaan Kainuun syksystä!